Hvad har radon med geo at gøre?

Fra græsk betyder geo, som at have noget med jord at gøre. Geologi er læren om jorden og derfor hører radonanalyse under det at undersøge de geologiske forhold eftersom radon frigives fra jorden. Hvad har det så med mit hus at gøre tænker de fleste. Det har faktisk stor betydning, eftersom vores boliger står ovenpå jorden, hvorfra der frigives radongas der trænger ind i små sprækker i fundamentet.

Kan man lave en hurtig måling?

Det er forskelligt fra dag til dag, hvor meget radon der frigives fra jorden og derved trænger ind i huset. Det er derfor vigtigt, at man måler over en længere periode. 

Hos Radimet får vi ofte spørgsmål om man ikke kan lave en hurtig måling. Det kan man i praksis godt. Men udfordringen er at resultatet ikke er særligt pålideligt. 

Det svarer til, hvis man skal kende gennemsnitstemperaturen om vinteren og så kun måle temperaturen en dag og så antage at temperaturen er konstant i flere måneder. For at få den mest retvisende måling bør man følge myndighedernes anbefaling, at en måling varer mindst i 60 dage ved at bruge radonmålebokse med sporfilm som Radimet tilbyder. 

Efter 60 dages sendes målerne retur til laboratoriet, hvorefter resultatet foreligger indenfor et par uger, hvor du modtager en detaljeret målerapport med måleresultat for hver af de rum, hvor måleboksene har stået.

Radonmålebokse (sporfilm)
Sundhedsstyrelsen anbefaler lukkede målebokse som den mest pålidelige målemetode til radon.
Digitale radonmålere
Med digitale målere får du på kort tid en god indikation af dit radonniveau og kan foretage ekstra målinger.
Rådgivning
Er du i tvivl om hvilken løsning du skal vælge? Radimet rådgiver dig om den rette løsning.

Kurven er tom