Radon i hjemmet

Vi tilbyder alt i radonmålinger til private hjem og boliger.

Se udvalget nedenfor eller kontakt os.

Hvad enten du bor i villa, rækkehus eller lejlighed, kan det være en god ide at få foretaget en radonmåling.

Det er særligt vigtigt at få foretaget målinger i de rum, man opholder sig meget i som f.eks. soveværelser, stuer mv.

Radonmålebokse (sporfilm)

Sundhedsstyrelsen anbefaler denne målemetode for de mest præcise resultater.

 

335 DKK
Radonmålebokse (sporfilm)
Ned til 245,- per måler og den mest anerkendte målemetode ➡ Anbefalet af Sundhedsstyrelsen.

Digitale radonmålere

Gode til hurtig indikationsmåling og opfølgende målinger

Derfor skal du vælge Radimet:

100% sikker e-handel Vi beskytter dine data og behandler info fortroligt.
Gratis forsendelse Alle ordrer er inklusiv gratis forsendelse.
Hurtig levering 1-2 dages levering. Vi sender alle hverdage
Bedste radonmålere Vi sælger kun de bedste typer radonmålere
Hvor meget radon er der hvor du bor?
Radonkoncentrationen svinger meget efter geografi. Se radonniveauet hvor du bor.
Tjek selv på radonkortet

Hvad er radon, og hvorfor findes der radon i huse?

Radon stammer fra radium og er en radioaktiv luftart. Radon findes i undergrunden samt i visse byggematerialer. I og med radon naturligt findes i undergrunden, kan det også forekomme i jorden under og omkring din bolig og herved ende op med at trænge ind i dit hus. Du vil ikke umiddelbart opdage, hvis der er radon i hjemmet, da radon i huse kun kan måles ved hjælp fra en radonmåler. Det kan med andre ord hverken ses eller lugtes og er derfor også betragtet som en ”usynlig” fare.

Hvis du har utætheder eller revner i huset – selv helt små som du måske ikke lægger mærke til – er der risiko for, at radon trænger ind i dit hus. Særligt om vinteren, hvor du har varme på indenfor, og det er koldt udenfor, vil der dannes et let undertryk indendørs, der gør, at radon endnu nemmere kan sive op fra undergrunden og ind i dit hjem. Det er også af denne grund, at det anbefales at foretage radonmålinger i vinterhalvåret, da det er på denne tid af året, man får det fulde billede af omfanget af radon i hjemmet. Det er muligt at måle hele året, men det mest korrekte resultat opnås fra oktober til april (dvs. fyringssæsonen).

Hvorfor kan radon i hjemmet være et problem?

Radon i hjemmet kan være et problem, da radon er en radioaktiv gasart og dermed udsender radioaktiv stråling. Hvis du har radon i huset – eller andre steder du opholder dig – kan du ikke undgå at indånde radon sammen med den øvrige luft. I større mængder vil kan det skade din krop – særligt dine lunger og luftveje. I værste tilfælde kan den radioaktive stråling give dig lungekræft eller leukæmi.

For at sætte radons skadelige virkning i perspektiv, estimerer Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen, at 300 danskere dør som konsekvens af lungekræft forårsaget af radon. Dette betyder, at radon er den næsthyppigste årsag til lungekræft udover rygning. 300 årlige dødsfald er samtidig flere, end der hvert år dør i trafikken, og dermed bør risikoen ved radon ikke undervurderes. Radon i hjemmet er noget, du skal tage alvorligt og undersøge. Målet bør være at få et radonfrit hjem – og det behøver ikke at være svært!

Radonmåling hjemme hos dig

Hvis du vil vide hvor meget radon, der er i dit hjem, er det nødvendigt at foretage en radonmåling. Det er heldigvis blevet ganske nemt og uproblematisk at foretage en radonmåling selv. Der er to typer af radonmålere: lukkede radonmålebokse (også kaldet dosismetre eller sporfilmsmetoden) og digitale radonmålere.

Den mest præcise og pålidelige måling får du med måleboksene (sporfilm). Når du har købt dine radonmålere, skal du lægge dem i de rum, du oftest befinder dig i. Det vil typisk sige soverum (soveværelser, børneværelser mv.) samt stuer. Det anbefales, at du måler i to måneder (60 dage), da det er den tid, det tager at få et pålideligt og retvisende billede af radonniveauet. Efter endt måling af radon i huset, skal du sende målerne tilbage i en kuvert. Laboratoriet foretager herefter en analyse og giver dig besked, når dette er gjort.

Sådan får du et radonfrit hjem

Koncentrationen af radon måles i Bequerel per kubikmeter (Bq/m3), der angiver koncentrationen af radonpartikler per kubikmeter luft. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der maksimalt bør være 100 Bq/m3, hvor du opholder sig. Hvis du har fået foretaget en måling, hvor koncentrationen af radon hos dig er under 100 Bq/m3, behøver du ikke foretage dig yderligere. Hvis du har fået målt radon i hjemmet over det anbefalede niveau på 100 Bq/m3, kan du sagtens få et radonfrit hjem. Der er faktisk rigtig mange muligheder, som primært afhænger budget og udformningen af din bolig (for eksempel ventilationen, om du har en kælder etc.).

Det kan være en god idé at følge op med en supplerende måling én gang årligt for at sikre, at radonniveauet ligger stabilt under det anbefalede. Hvis du får målt over 100 Bq/m3 radon i hjemmet, er det anbefalet at få radonniveauet nedbragt. Afhængig af niveauet er der forskellige tiltag, du kan iværksætte.

Hvis du har målt mellem 100-200 Bq/m3, er udluftning i boligen samt tætning ved revner og rørgennemføringer et godt sted at starte. I mange tilfælde er det tilstrækkeligt og er samtidig blandt de billigere og nemmere tiltag. Hvis du har målt over 200 Bq/m3 radon i hjemmet, kan det stadig være en god idé at afprøve ovenstående tiltag. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, bør du overvejes at få installeret mekanisk ventilation eller radonsug.

Kurven er tom