Hvad er den anbefalede målemetode?

Den anbefalede målemetode til radonniveauet er ved brug af radonmålebokse (sporfilmsmetoden). Myndighederne i Danmark  for eksempel Sundhedsstyrelsen  anbefaler denne metode, da det er den mest pålidelige og præcise.  

Radonmålebokse er små plastikbokse, som indeholder en lille sporfilm, der opsnapper radonpartiklernes spor. Det er denne plastikfilm, der sidenhen analyseres af vores laboratorie, og derved er det muligt med stor præcision at beregne årsmiddelværdien af radon på den målte adresse. Der er tale om en forholdsvis simpel metode, som dog kræver avanceret laboratorieudstyr at gennemføre. Vores partner-laboratorie er blandt de førende i verden og foretager hvert år titusindvis af radonmålinger. 

Det anbefales, at man placerer måleboksene over en længere periode   gerne to måneder. Årsagen er simpelthen at radonniveauet af forskellige årsager kan variere, så for at få det mest retvisende resultat, anbefales dette.

Ligeledes anbefales det, at man har flere målebokse per bygning i samme periode. Normalvis anbefales det, at man bruger en radonmåleboks per opholdsrum op til 30 kvadratmeter i størrelse. 

Måleboksene sendes efter endt måling til et laboratorium sammen med information om datoer for måleperioden, hvilke etager og type rum, målerne har været i, samt adressen for målingen. Laboratoriet analyserer målingerne og laver en rapport, som giver dig det bedste billede på den aktuelle risiko samt nogle råd til de eventuelt næste skridt. 

Hos Radimet har vi strømlinet denne proces, så al informationen kan du taste ind i vores system, når du logger dig ind. Dette afløser behovet for at sende en masse papirer frem og tilbage, og derved kan vi tilbyde de mest konkurrencedygtige priser samt hurtig ekspedition. Du får ligeledes en frankeret svarkuvert med, når du køber radonmålebokse, så du blot lægger boksene i kuverten og kuverten i en postkasse. Så de bliver sendt til vores laboratorium. 

I forlængelse af hvilken type måler du skal bruge, skal vi også pointere, at det er vigtigt, at målingen foretages i vinterhalvåret (fyringssæsonen). I vinterhalvåret er der af forskellige årsager generelt et højere radonniveau, hvorfor en måling i vinterperioden anbefales. Du kan læse mere om årsager til, hvorfor radonmålinger skal laves i vinterhalvåret, her.

Det kan ligeledes anbefales, at en radonmåling gøres til en årlig eller i hvert fald tilbagevendende indsats for at følge udviklingen og for at få et mere realistisk samlet billede. 

Når du laver en radonmåling på denne måde, giver vi dig ligeledes nogle råd til, hvad de næste skridt kan være i en eventuel udbedring af radon. 

Radonmålebokse (sporfilm)
Sundhedsstyrelsen anbefaler lukkede målebokse som den mest pålidelige målemetode til radon.
Digitale radonmålere
Med digitale målere får du på kort tid en god indikation af dit radonniveau og kan foretage ekstra målinger.
Rådgivning
Er du i tvivl om hvilken løsning du skal vælge? Radimet rådgiver dig om den rette løsning.

Kurven er tom