Jeg bor i lejebolig - Hvad skal jeg gøre mht. radon?

Det er udlejer, der har ansvar for, at indeklimaet i lejeboligen er sundhedsmæssigt tilfredsstillende. Det er derfor også udlejer, der har pligt til at sørge for, at der ikke er for meget radon i indeluften. Det minder på den måde om andre forhold, der også skal være i orden  for eksempel at der ikke må være skimmelsvamp eller lignende. 

Hvis udlejer nægter at overholde reglerne, kan kommunen give påbud til udlejer.

Det kan være en god ide at tage en dialog med sin udlejer og bede denne forholde sig til radonproblematikken. Bor man til leje i kælder, stueplan eller 1. etage kan der være særdeles god grund til at få undersøgt radonniveauet. Omvendt giver det sjældent mening, hvis man bor i en lejlighed på 4. sal eller derover. En udlejer vil typisk vide, om der er foretaget en radonmåling, hvornår det er sket og hvad resultatet var. Hvis ikke, kan det være en god idé, at der foretages en måling for at afklare om niveauet er under den anbefalede grænseværdi på 100 Bq/m3. Hvis indholdet af radon i en bolig er over 100 Bq/m3, anbefales at der sættes foranstaltninger i gang for at nedbringe radonniveauet. Hvilken løsning der egner sig bedst til den enkelte bolig afhænger af flere faktorer, som først kan bestemmes når radonkoncentrationen kendes.

Det er heldigvis både nemt og billigt at få foretaget en radonmåling, og derfor bør det ikke kræve større overtalelse at få en udlejer med på, at det er en god idé. Den mest pålidelige måling er med dosimetre (sporfilmmetoden), som er den løsning, der anbefales fra Sundhedsstyrelsen. Hos Radimet købes en måleboks inkl. returkuvert til laboratorieanalyse. Der skal anvendes én per opholdsrum. Har man for eksempel en treværelseslejlighed med stue og to soveværelser, anbefales at måle i disse tre rum. Man anbefaler vanligvis ikke at måle i køkken, bryggers og badeværelser med videre. 

Vores radonmålere af ovennævnte type kan findes her.

Vi rådgiver gerne dig eller din udlejer om den bedste løsning til at få foretaget en radonmåling. Kontakt os for at høre nærmere.

Radonmålebokse (sporfilm)
Sundhedsstyrelsen anbefaler lukkede målebokse som den mest pålidelige målemetode til radon.
Digitale radonmålere
Med digitale målere får du på kort tid en god indikation af dit radonniveau og kan foretage ekstra målinger.
Rådgivning
Er du i tvivl om hvilken løsning du skal vælge? Radimet rådgiver dig om den rette løsning.

Kurven er tom