Hvordan ved man, om der er radon i en bygning?

Radon er en naturlig forekommende gasart, der findes i jordens undergrund. Radon kan trænge ind i din bolig, men det kan hverken ses, smages eller lugtes. Radon kan være sundhedsskadeligt for dig, og det er estimeret, at radon er den næststørste risikofaktor, når det kommer til lungekræft i Danmark. Du kan ikke vide, om der er radon i en bygning bare ved at opholde dig i den. Skal du vide, om der er radon i dit hjem eller i en anden bygning, skal du foretage en radonmåling.

Der kan være stor forskel på radonniveauet i forskellige hjem og bygninger. Dette kan blandt andet skyldes selve radonsikringen, hvilken type af bygning du bor i samt hvor i landet, du bor. Det kan også sagtens have noget at sige, hvilken stand din bolig er i, eller hvornår boligen er bygget. Disse faktorer kan være med til at afgøre, hvor højt niveauet af radon er i dit hus eller en anden bygning. Radon trænger som oftest op fra undergrunden og kommer ind i huset gennem revner, sprækker og utætheder. Ved at nedbringe utæthederne i din bolig, kan det hjælpe med at nedbringe et for højt radonniveau.

Hvis du skal undersøge, om der er et for højt niveau af radon i en bygning, så bør du foretage en radonmåling. Disse kan både foretages i hjemmet eller en anden bygning. Med en radonmåling kan du få målt årsmiddelværdien (det vil sige den gennemsnitlige mængde af radon estimeret på årsbasis ud fra en måling på 2-3 måneder). Denne kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilke tiltag der skal gøres for at radonsikre din bolig. Det kan også være, at radonniveauet i din bolig ikke er for højt, hvilket betyder, at du ikke behøver at foretage nogen tiltag. Det er vigtigt, at du vælger en radonmåler, hvor du kan foretage en langtidsmåling, da disse er de mest præcise. Disse radonmålebokse, er den metode der anbefales af myndighederne - herunder Sundhedsstyrelsen. 

Du skal placere radonmålerne flere steder i hjemmet. Der medfølger klare instruktioner, når du køber dine radonmålebokse. Radonmålerne skal stå i de rum, hvor du oftest befinder dig  som for eksempel stuen og børneværelset. Hvis der er flere etager i din bolig, bør der placeres en radonmåler på hver etage. Det tager 60-90 dage (2-3 måneder) at foretage en præcis radonmåling, og den kan med størst fordel foretages i fyringssæsonen (mellem oktober og april). Når du har bestilt en radonmåler, vil den blive sendt til dig med posten. Du kan herefter selv sætte den op og sende den tilbage igen, når målingen er færdig.

Sundhedsstyrelsen anbefaler som sagt radonmålebokse, som også kaldes for dosimetre. Disse kan kun anvendes en enkelt gang, men er de mest præcise målinger. Du kan også anvende digitale radonmålere, hvor du kan se radonniveauet allerede kort tid efter, du har sat måleren op. Det er velegnet til indikative og supplerende målinger.  

Radonmålebokse (sporfilm)
Sundhedsstyrelsen anbefaler lukkede målebokse som den mest pålidelige målemetode til radon.
Digitale radonmålere
Med digitale målere får du på kort tid en god indikation af dit radonniveau og kan foretage ekstra målinger.
Rådgivning
Er du i tvivl om hvilken løsning du skal vælge? Radimet rådgiver dig om den rette løsning.

Kurven er tom