Kan drikkevand og fødevarer indeholde radon?

Radon er en gasart, der kan være sundhedsskadelig for både mennesker og dyr. Det kan hverken smages, ses eller lugtes, og du kan derfor ikke vide, om det er i dit hjem eller ej, medmindre du får foretaget en radonmåling. Radon kan findes i undergrunden, men det kan også findes i brugsvand. Det skal dog allerede her siges, at den største risiko for forhøjet radonniveau er fra jordluften og ikke fra vand. I det følgende er dog alligevel en kort forklaring på hvordan det forholder sig med radon og vand, så du kan sætte dig ind i, hvad der er gældende.

Nogle mennesker, der bliver udsat for radon i drikkevandet, kan have en øget risiko for at få kræft – især i tarm, mave og lunger. Der er flere hundrede tilfælde af radonforårsaget lungekræft i Danmark hvert eneste år. Denne skyldes særligt den radon som er i luften, da den indåndes og derved kommer ned i lungerne, hvor den kan beskadige vævet. Derfor er det en risiko, der skal tages seriøst – og det kan være en god idé at foretage en radonmåling i dit hjem. Radon i undergrunden er klart den største kilde til radon i indeklimaet. Dette udgør derfor også en større risiko for lungekræft, end radon i drikkevand gør. Radongas kan også blive opløst i grundvandet, og når dette vand bliver udsat for luft, frigives radonpartiklerne. Det kan også opløses og ophobes i for eksempel brønde.

Når vand, der indeholder radon, bruges i hjemmet til at vaske tøj, gå i bad, lave mad eller andet, kommer radon væk fra vandet og ud i luften i huset. Noget radon forbliver også i vandet, men det kan sagtens komme ind i huset fra vandet. Der kan derfor nemt også komme radon i dit drikkevand, hvilket kan have konsekvenser for dig, der drikker det. Dog er det vigtigt igen at nævne, at radon i luften klart er den største synder, når det kommer til sundhedsskadelige konsekvenser i forhold til radon. Radon er ikke et problem i hverken søer eller floder, da radonet slippes ud i luften, før den nogensinde kommer til din vandhane. Radon er derfor kun en bekymring, hvis dit drikkevand kommer fra jorden, som for eksempel en brønd. Dog er det heller ikke alt vand fra underjordiske kilder, der indeholder radon. Samtidig skal det også slås fast at radon i drikkevandet udgør en forsvindende lille risiko. Det er bestemt ikke den største bekymring, når det kommer til radon.

Langt vigtigere er det at forholde sig til den radon, som siver op fra jorden under de bygninger, du befinder dig i - boligen, arbejdspladsen eller daginstitutioner for børn. Her er det vigtigt at få foretaget en radonmåling, hvis du ønsker kende niveauet af radon, hvor du befinder dig. Det er ikke besværligt at få foretaget en radonmåling, og prisen er i de senere år kommet væsentligt ned hvilket medfører, at der ikke er mange gode grunde til ikke at få kontrolleret for radon.

Du kan nemt selv foretage en radonmåling, og du kan se vores udvalg af radonmålere her.

Radonmålebokse (sporfilm)
Sundhedsstyrelsen anbefaler lukkede målebokse som den mest pålidelige målemetode til radon.
Digitale radonmålere
Med digitale målere får du på kort tid en god indikation af dit radonniveau og kan foretage ekstra målinger.
Rådgivning
Er du i tvivl om hvilken løsning du skal vælge? Radimet rådgiver dig om den rette løsning.

Kurven er tom