Skal jeg vælge radonsug eller ventilation?

Ovenstående er et typisk spørgsmål og med god grund for svaret afhænger af nogle faktorer der skal tages i betragtning – først og fremmest afhænger det af, hvor højt radonniveauet i boligen er.

Det er vigtigt at måle radonindholdet inden man begynder at investere i forskellige foranstaltninger for det kan hurtigt blive dyrere end højst nødvendigt, hvis mindre tiltag kunne have løst problemet. Først find ud af, hvor stort et problem der er tale om inden man begynder at løse det. Det er også altid værd at huske på, at radonsikring skal tilpasses de økonomiske muligheder samt de specifikke konstruktioner af boligen.

Hvilke muligheder er der?

Generelt kan man sige der er 3 grundlæggende typer af tiltag man kan overveje i forhold til at reducere radonindholdet:

- Ventilation der sikrer en optimal tilførsel af luft udefra og i nogle løsninger også kan suge eller pulsere hhv. frisk luft udefra og suge radonholdig luft indefra.

Lufttætning af f.eks. gulvkonstruktioner i opholdsrum for derved at sikre at radon ikke trænger op under huset.

- Radonsug som etableres under gulvets konstruktion. Det kræver dog at det er muligt at suge i underlaget under bygningen (det kapillarbrydende lag), som typisk er ved huse bygget fra ca. 1960 og frem.

Radonsug er er som udgangspunkt det mest effektive, da det som navnet antyder suger den radonholdige luft væk fra fundamentet under huset. Fordelen ved denne metode er, at det hindrer at radon trænger ind i huset og dermed sikrer at det ikke er et problem indendørs. En tommelfinger regel er at som oftest kan et radonsug monteres på de fleste étplans huse bygget efter 1960. Det er derfor ikke altid muligt at montere et radonsug, hvis der f.eks. er kælder under huset. I så fald vil det kræve en individuel vurdering af husets opbygning.

Et alternativ til radonsug er radonventilator, som er en typisk løsning for ældre hus og hvor et radonsug ikke er muligt. Det er dog ikke altid lige så effektivt da radon her allerede når ind i huset og skal suges ud herfra.

Derfor er der forskel på, hvor effektive de 2 løsninger er. Til sammenligning reducerer et radonsug typisk over 90%, hvor ventilation typisk halverer radonindholdet.

Læst evt. mere om hvad et radonsug er og om det er relevant for dit hus i denne artikel.

Radimet rådgiver gerne om, hvilke muligheder du har som boligejer, men udfører ikke arbejdet. Her henviser vi til Radon-Stop.dk som kan give et konkret bud på en løsning. Med en målerapport fra Radimet kan I sammen vurdere behovet for at reducere radonindholdet i din bolig.

Radonmålebokse (sporfilm)
Sundhedsstyrelsen anbefaler lukkede målebokse som den mest pålidelige målemetode til radon.
Digitale radonmålere
Med digitale målere får du på kort tid en god indikation af dit radonniveau og kan foretage ekstra målinger.
Rådgivning
Er du i tvivl om hvilken løsning du skal vælge? Radimet rådgiver dig om den rette løsning.

Kurven er tom