Hvordan påvirker radon immunforsvaret?

Der er mange, der ved, at rygning kan give lungekræft. Men der er mange, der ikke ved, at radon i hjemmet eller andre bygninger, hvor man opholder sig meget, faktisk kan øge risikoen for at få lungekræft. Radon er den næststørste årsag, når det kommer til tilfælde af lungekræft i Danmark. Det estimeres, at omkring 9 % af danske tilfælde af lungekræft skyldes for høje niveauer af radonstråling

Flere hundrede mennesker dør desværre også af lungekræft, de har fået på grund af for høje radonniveauer. Hvis du opholder dig i et hus eller arbejdsplads med meget radon, så har du også større risiko for lungekræft, end hvis du bor i et hus med lidt radon. 

Radon bliver målt i becquerel per m3 luft. Hvis radonindholdet i din bolig er 20 Bq/m3, vil det sige, at der i hver kubikmeter luft bliver udsendt en radioaktiv stråling fra 20 radonatomer hvert sekund. Jo højere niveau af becquerel per m3 luft, der er i din bolig, jo mere stråling bliver der altså udsendt. Og dette kan ende med at blive problematisk, når det kommer til helbreddet på den lange bane.

Radonpartiklerne kan ikke trænge ind gennem huden men kommer ind via luftvejene. Det er også derfor, det største problem består i lungekræft. For børn giver radon også en risiko for leukæmi, da deres lunger er tættere på bunden af rygsøjlen, hvor de røde blodlegemer dannes. Du kan bedst beskytte dig selv og din familie ved at nedbringe niveauet af radon, hvis det er for højt.

Et grundvilkår ved at leve er, at der er radioaktiv stråling i den ene og anden form, men der er stor forskel på, hvor meget man behøver at være udsat for. Og her gælder det, at lavere er bedre.  

Den eneste måde at konstatere, om der er et for højt niveau af radon der, hvor du opholder dig, er ved at foretage en måling. Hvis niveauet af radon er for højt, bør du sørge for at nedbringe det for både dit helbreds og dit immunforsvars skyld. 

Rygere har en større chance for at blive ramt af lungekræft i forhold til ikke-rygere, hvis de er udsat for radonstråling i en længere periode. Dog kan både rygere og ikke-rygere blive ramt af lungekræft relateret til radon. Derfor er der intet andet at gøre end at sørge for et lavt niveau af radon i hjemmet.

Hvis du ikke har forhøjede radonværdier i hjemmet eller andre bygninger, du opholder dig i, vil din risiko for at udvikle radonrelaterede sygdomme naturligvis også være mindre. Det er derfor vigtigt, at du altid har styr på radonniveauet og måler det regelmæssigt.

Radonmålebokse (sporfilm)
Sundhedsstyrelsen anbefaler lukkede målebokse som den mest pålidelige målemetode til radon.
Digitale radonmålere
Med digitale målere får du på kort tid en god indikation af dit radonniveau og kan foretage ekstra målinger.
Rådgivning
Er du i tvivl om hvilken løsning du skal vælge? Radimet rådgiver dig om den rette løsning.

Kurven er tom