Har radon betydning for indeklima?

Det korte svar til ovenstående spørgsmål er et klart JA. Men samtidig er radon nok den mest oversete faktor når man taler om indeklima. Dette er en konsekvens af, at man hverken kan se, lugte eller smage radon, men gassen kan alligevel forårsage store problemer i hjemmet, på arbejdspladser og andre steder, hvor man opholder sig indendørs i længere tid.

Indeklimaproblemer forbinder mange typisk med temperatur og luftfugtighed som har betydning for forekomst af bl.a.  skimmelsvamp. Men radon tager ikke hensyn til temperatur og luftfugtighed på samme måde, da radon er en naturligt forekommende gasart, som findes i jordens undergrund og som trænger ind i vores boliger. Dette uanset om det er koldt eller varmt og om luftfugtighed er høj eller lav.

Det er derfor radon er anderledes en de andre faktorer vi typisk forbinder med et godt indeklima, da vi oftest først tænker på indeklimaet når vi kan mærke det på vores krop.

 

Helbredseffekter

De typiske helbredseffekter ved at dårligt indeklima forårsaget af luftfugtighed og temperatur er træthed, hovedpine og evt. problemer med luftvejene indenfor kort tid. Her er radon også markant anderledes eftersom senfølgerne først kommer efter en længere påvirkning. Man kan betragte det som at være passiv ryger gennem mange år ved at opholde sig i et hjem med højt radonniveau. Risikoen for lungekræft er ikke høj efter en uge, men gennem mange år vil man have en forhøjet risiko. 

I Danmark estimeres det af Sundhedsstyrelsen, at cirka. 300 mennesker hvert år får konstateret lungekræft på baggrund af, at de har været udsat for for meget radonstråling i længere tid. Hvis du er udsat for både et højt radonindhold i hjemmet samt tobaksrøg, har du større risiko for at udvikle lungekræft, end hvis du blot er udsat for høje radonniveauer. Dog er der stadig risiko for at udvikle lungekræft forårsaget af radon, selvom du ikke ryger.

Det er dermed givet, at jo længere tid man opholder sig i et radonfyldt lokale, hvad enten det er i hjemmet eller på arbejdspladsen, det større er risikoen for at udvikle lungekræft. 

Hvad kan man gøre?

Det bedste man kan gøre for at sikre et godt indeklima i forhold til radon er at sikre, at radon ikke kommer ind i huset. Dette er dog ikke altid en mulighed, hvis du bor i et ældre hus som ikke står foran en større renovering. Læs evt. vores indlæg omkring radonspærre her.

Det mest effektive er derfor at være konsekvent med udluftning. Man ved dog aldrig om det er nok før man har foretaget en måling og løbende laver kontrolmålinger.

Ligesom andre problemer med indeklima handler det først og fremmest at få konstatere problemets omgang. Den eneste måde man kan konstatere et eventuelt problem med radon, er at få foretaget en måling.  Du kan se et udvalg af vores radonmålere her 

Radonmålebokse (sporfilm)
Sundhedsstyrelsen anbefaler lukkede målebokse som den mest pålidelige målemetode til radon.
Digitale radonmålere
Med digitale målere får du på kort tid en god indikation af dit radonniveau og kan foretage ekstra målinger.
Rådgivning
Er du i tvivl om hvilken løsning du skal vælge? Radimet rådgiver dig om den rette løsning.

Kurven er tom