Er ældre mere sårbare overfor radonstråling?

Det er svært at sige, om ældre er mere sårbare overfor radonstråling end andre mennesker. Der er lavet flere undersøgelser om dette emne, hvor der aldrig har været et resultat, der entydigt siger, at ældre mennesker er mere sårbare end for eksempel yngre mennesker. Konsekvenserne ved radon er ikke blevet bevist forskellige på specifikke aldersgrupper. Det eneste, man har påvist vedrørende radon og aldersgrupper, er, at børn har større risiko for at udvikle leukæmi, hvis de bliver udsat for høje radonniveauer i længere tid af gangen.

De fleste tilfælde af lungekræft er fortsat på grund af rygning. Dog er der også tilfælde, som skyldes, at man har været udsat for radonstråling. Derfor er det svær, at være sikker på årsagen og virkningen for radon i hjemmet – især når det kommer til ældre mennesker. Undersøgelser har haft svært ved at bevise, hvorvidt radoneksponering senere i livet (altså hos ældre mennesker) kan nå at føre til lungekræft eller en anden kræft.

Dog har de fleste undersøgelser påvist, at det tager mellem 5-50 år for radonstråling at have en effekt på menneskers helbred og sundhed. Derfor er der også nogle, der mener, at ældre mennesker ikke behøver at foretage radonmålinger, da radon på ingen måde kan nå at have en effekt på dem. Dette er dog ikke bevist, så det er svært at sige, om ældre mennesker er mere sårbare end andre mennesker.

Hvis du bliver udsat for høje radonniveauer i de sidste par år af dit liv, så er det mest sandsynligt, at dit helbred og din krop ikke tager nogen former for skade af dette.

For både ældre og yngre mennesker er det vigtigt at tage andre ting i betragtning, når det kommer til risikoen for at blive påvirket af radonstråling. Bliver der røget indenfor i dit hus? Kender du til dine naboers radonniveauer? Kender du til dit områdes radonniveauer? Hvor længe er du indenfor i huset?

Når du har svaret på disse spørgsmål, så vil du have en idé om, hvorvidt det er en god idé at foretage en radonmåling eller ej. Lige meget om du er ældre eller ej, er det altid en god idé at foretage en radonmåling, hvis du vil sikre dig selv og dine medmennesker, at radonindholdet i hjemmet ikke er for højt. Dog er det vigtigt at pointere, at det ikke er blevet bevist, at ældre mennesker er mere sårbare overfor radonstråling end andre mennesker.

Det er derimod bevist, at børn har en større risiko for at udvikle forskellige former for kræft. Hvis du er et ældre menneske og bor i et hus med for høje niveauer af radon, skal du tage dine personlige omstændigheder i betragtning og få hjælp til at nedbringe radonniveauet, hvis du har mulighed for det.

Radonmålebokse (sporfilm)
Sundhedsstyrelsen anbefaler lukkede målebokse som den mest pålidelige målemetode til radon.
Digitale radonmålere
Med digitale målere får du på kort tid en god indikation af dit radonniveau og kan foretage ekstra målinger.
Rådgivning
Er du i tvivl om hvilken løsning du skal vælge? Radimet rådgiver dig om den rette løsning.

Kurven er tom