Bliver dyr påvirket af radon?

Radon er både skadeligt for dyr og mennesker. Ligesom mennesker kan dyr også blive påvirket af radonstråling. Både hunde og rotter har været udsat for forsøg med radonstråling, hvor det er blevet påvist, at de har taget skade af det. Viden om radonstrålingens påvirkning på mennesker er dog væsentligt mere udbredt, end det er for dyr. Dog vurderes det, at radonstråling har endnu værre konsekvenser for dyr end for mennesker.

Dette er blandt andet på grund af, at hunde og katte befinder sig længere tid i huset end mennesker på daglig basis. Derudover er for eksempel katte ofte mere i en kælder end mennesker er. Der er ofte høje radonniveauer i kældre, og derfor kan det være skadeligt at opholde sig i en kælder i længere tid af gangen.

Flere forsøg har påvist, at radon kan forårsage kræft i dyr  blandt andet hunde og katte. Radonpartikler i luften kan blive indåndet af dyrene og trænge ned i deres lunger, hvor det sætter sig fast og kan udvikle sig til lungekræft. Dyr kan endda også udvikle andre former for kræft forårsaget af radonstråling. Ligesom vi ser hos mennesker, er risikoen for kræft forårsaget af radon større, hvis dyret bliver udsat for tobaksrøg på samme tid.

For dyrenes vedkommende er der naturligvis tale om passiv rygning, men det samme ville gøre sig gældende for mennesker, der udsættes for passiv rygning. Hunde og katte kan sagtens udvikle lungekræft, og det kan radonstråling være med til at forårsage. Hvis dit kæledyr mister appetitten, har feber, svært ved at trække vejret, kaster meget op, taber meget vægt eller er mere træt end før, kan dette være et tegn på kræft.

Det er derfor en god idé at tage til dyrlægen, hvis dit kæledyr har mere end et af disse symptomer. Derudover kan det også være en god idé at foretage en radonmåling i din bolig. Det er blevet nemt og billigt at få foretaget pålidelige radonmålinger, så for mange vil det give mening at få det gjort løbende.

Der er ikke noget tal på hvor mange dyr, der dør af radonstråling hvert år. Dog vurderes det, at der er en del, da kræft ofte opdages for sent i forløbet til, at dyret kan reddes. Radonstråling kan også være farligere for især hunde og katte, da dyrenes lunger er mindre end menneskers. For at beskytte dine kæledyr på bedste vis anbefales det, at du løbende sørger for at foretage radonmålinger derhjemme. Hvis du opdager, at der er et for højt niveau af radon i dit hjem, er det vigtigt, at du nedbringer det – både for din egen, din families og dine kæledyrs skyld. Du kan nedbringe radonniveauet ved hjælp fra flere tiltag afhængig af radonindholdet i din bolig.

Radonmålebokse (sporfilm)
Sundhedsstyrelsen anbefaler lukkede målebokse som den mest pålidelige målemetode til radon.
Digitale radonmålere
Med digitale målere får du på kort tid en god indikation af dit radonniveau og kan foretage ekstra målinger.
Rådgivning
Er du i tvivl om hvilken løsning du skal vælge? Radimet rådgiver dig om den rette løsning.

Kurven er tom