Er børn mere udsatte for radon?

Det har været diskuteret, om børn er mere udsatte, når det kommer til radonstråling. I dag er der undersøgelser, der viser, at leukæmi hos børn kan have en forbindelse til radonstråling. Et studie fra Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med blandt andet Sundhedsstyrelsen viser, at der er en sammenhæng mellem børnekræft i form af leukæmi og radon.

Et af problemerne ved radon er, at det ikke er muligt for dig at vide, om radon er i hjemmet, medmindre du foretager en radonmåling. Omkring 5 procent af boliger  og dertil formentlig et tilsvarende antal øvrige bygninger – i Danmark vurderes at have en for høj radonkoncentration i forhold til anbefalingerne. Derudover vurderes det, at der i Danmark er omkring dobbelt så høje niveauer af radon i hjemmene sammenlignet med for eksempel Holland og England. Dog er radonkoncentrationen mindre i Danmark, end hvis man sammenligner med både Finland og Sverige.

Der er derfor mange huse og daginstitutioner i Danmark, hvor børn kan være udsat for radonstråling i for stort omfang. Der er blevet foretaget mange undersøgelser for at se, om radon er mere farligt for børn, end det er for voksne. Undersøgelserne har ikke haft et entydigt resultat, da de ofte ikke har været omfattende nok. Dog er der en undersøgelse, der viser, at radon i boligen øger risikoen for børnekræft.

Det vurderes blandt andet, at radon i hjemmet øger risikoen for den mest almindelige type leukæmi hos børn. Kræftens Bekæmpelse og andre vurderer derfor, at radon er skadeligt og farligt for børn. Derfor har boligejere endnu en grund til at foretage en radonmåling i hjemmet, så radonniveauet kan blive nedbragt i alle danske hjem.

Du kan vælge at foretage en radonmåling ved hjælp fra enten et dosimeter eller en digital radonmåler. Sundhedsstyrelsen anbefaler at bruge dosimetre (sporfilm), hvis du skal have foretaget en præcis måling af radon. Du kan selv bestille en radonmåler, og du kan også sagtens selv sætte den op i dit hjem. Du bør foretage radonmålinger i de rum, hvor du som oftest befinder dig. Det er for eksempel altid en god idé at sætte en radonmåler i børneværelser samt andre soveværelser. Dertil placeres der normalt en måling i stuer og andre opholdsrum. 

Når du har foretaget målingen, skal du sende den tilbage til laboratoriet, der herefter vil komme med en analyse af målingen. Hos Radimet er returfragten inkluderet i prisen, og du modtager en frankeret svarkuvert, så det er gjort så nemt som muligt.

Radonmålebokse (sporfilm)
Sundhedsstyrelsen anbefaler lukkede målebokse som den mest pålidelige målemetode til radon.
Digitale radonmålere
Med digitale målere får du på kort tid en god indikation af dit radonniveau og kan foretage ekstra målinger.
Rådgivning
Er du i tvivl om hvilken løsning du skal vælge? Radimet rådgiver dig om den rette løsning.

Kurven er tom